Annons:
Etiketterhögtiderartiklar
Läst 12762 ggr
Sommarek
2016-02-23 13:10

Ostara

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ostara är högtiden vars namn det finns nästan lika många teorier om som det finns folk som firar den, men om man bortser från förvirringen över dess ursprung så har de flesta teorier det gemensamt att det handlar om en högtid som firar vårdagjämningen och allt som hör därtill. Ostara är en dag i perfekt balans; det är den längsta natten och den längsta dagen; inte helt vinter och inte heller helt vår.

Vad är det?

Ostara är dagen då dag och natt är lika långa, och då många känner att vår och vinter kommit lika långt – våren är på väg in och vintern på väg ut. Ostara är tiden då den pånyttfödelse som man firar vid Imbolc börjar kännas på allvar. Världen vaknar och fertiliteten kommer åter.

Namnet betyder mer eller mindre ”vårdagjämning” och skulle kunna komma från en mängd olika ord. I Northumbria sade man ”Ēostre”, på Västsaxiska ” Ēastre” och gammeltyskan kallade det ”Ôstara”. Ostara sägs också vara namnet på en gudinna, i alla fall om man får tro hennes tidigaste krönikör, munken Beda venerabilis. Han levde någon gång mellan 672/-73 och 735, och hade tillgång till ett stort bibliotek via sitt kloster. Han var den då största experten inom engelsk historia, och var förutom historiker även lingvist. Ostara nämns första gången i hans texter, något som sedan har debatterats livligt. Somliga menar att det är påhitt, medan andra tror på hans ord. Det finns inga egentliga bevis varken för eller emot, men då ordet ändå finns kvar i andra former och som namn på en högtid är det kanske irrelevant.

Vad gör man?

På Ostara är världen i perfekt balans med hänsyn till dag och natt; ljus och mörker. Många firar därför det med att på olika sätt leta efter obalans i livet och försöka rätta till det. Andra använder temat pånyttfödelse för att sortera bort gammalt som de inte behöver, antingen det är egenskaper, känslor eller mer fysiska ting som böcker och gamla kläder. Man kan också städa rent på sitt altare, rena och konsekrera sina verktyg. Ägg är en typisk symbol för både Ostara och våren, och symboliserar även pånyttfödelse. Har man barn, eller bara barnasinnet kvar, kan man färga ägg som man sedan välsignar och antingen äter upp eller gräver ner som en manifestation av något man önskar. Barnen kan såklart få leta rätt på äggen först. Att så och plantera och förbereda sin trädgård, om man har en, hör också till. Slutligen kan man, liksom man kanske gjort en inventering bland saker och skräp, göra en mental inventering framåt kvällen, när världen är tystare. Vad har gått dåligt under året som gått, och vad kan du göra åt det? Vad har gått bra?

Symboler

Harar/kaniner, ägg/kycklingar, djurungar, nymåne, solen, pastellfärger (framför allt rosa, grönt och gult), nya plantor, frön, krokusar, påskliljor.

Kuriosa

Jacob Grimm, en av de kända ”sagobröderna” skrev en del om Ostara in sin ”Deutsche Mythologie”, och sade bland annat att: 

”Den hedniska påsken hade mycket gemensamt med majfesten och mottagandet av våren, speciellt när det gäller bål [eldar]. Det verkar dessutom genom lång tid ha funnits, bland folket, så kallade ’påsklekar’ vilka kyrkan var tvungna att tolerera; jag tänker särskilt på traditionen med påskägg, och på påsksagan som präster berättade om från predikstolen för att roa folk […]"

Musiktips

Ostara, Lisa Thiel: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=80mn8uDFCi8

Eostre’s Dance, River: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zjeEGcU_pNY

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Song: Ostara (Spring Song)Artist: Lisa ThielAlbum: Circle Of The Seasons# song: 04LyricsPraise to the Spring, Praise to all living thingsPraise to the Maiden...
  • Redigerat 2022-04-16 10:25 av Niklas
Annons:
fridelfina
2016-02-29 22:53
#1

👍

 
 

Upp till toppen
Annons: