Gudinnan och Guden

Guden och Gudinnan.

2012-07-12 17:06 #0 av: Silent_Hill

Guden och gudinnan kan ha många skepnader och namn. Att ha en medvetenhet om gudomen är en av delarna inom wicca...

Guden och gudinnan

Guden och gudinnan har många aspekter och namn. En del väljer att i sin helhet tillsammans kalla dom för Universum, alltet, källan osv. Det finns dom som väljer att kalla dom efter hedniska och forntida gudomer såsom keltiska, grekiska, romerska osv. Det finns t.o.m. dom Wiccaner som väljer att tillbe endast gudinnan, så kallade Dianic Wicca. Men hur vi än väljer att kalla dom så har alla wiccaner någonting gemensamt. Det är att guden och gudinnan representerar allt vi har omkring oss. Naturen, växter, djuren, oss själva. Allt är en del av gudomen och gudomen är en del av oss. Wiccaner har också det synsättet att guden och gudinnan både har en ljus och mörk sida. Dom balanserar varandra precis som Yin & Yang, Dag och Natt. Vi ser det också att både guden och gudinnan har en cykel. Precis som allt omkring oss.

Gudinnan

Gudinnan är naturen själv. Hon är källan av all visdom och alla levande ting. Hon representerar livet och Månen. Wiccaner ser ofta henne i tre aspekter; Jungfrun, Modern och Den gamla vilket representerar Månens tre olika faser. En del wiccaner lägger även till en fjärde aspekt vilket är älskarinnan.  Alla dom aspekterna står för livets gång och cirkel. Precis som att både guden och gudinnan har många ansikten och namn, så har också gudinnan det. Hon kallas bland annat för Himlens Drottning, Modern av alla gudar, Den stora modern och många andra titlar. Hon symboliserar Silver, Månen, Kitteln, Vatten, Jorden, Havet. Hon ses som en ständigt vakande Moder, själva kärnan till naturen och allt liv.

Guden

Guden ses ofta som en behornad Gud. Han är skogen, flocken, fälten och även jakten. Han är Fadern, givaren av allt liv men också guden över döden, återfödelsen och uppståndelsen. Han representerar Solen, men också allt mörker. Mörkret av natten, mörkret av alla skuggor, mörkret i skogen och underjorden. Allt mörker (och även ljus) är en del av guden. Många kan misstolka det till att det handlar om ondska, men det är helt fel. Som det är skrivet innan i denna artikel så bekänner wiccaner både ljuset och mörkret som en del av cirkeln, livets gång. Ljus och mörker balanserar varandra och gör så att den ena kan existera.


Skriven av Silent_Hill

2012-07-11

KÄLLA BILD

KÄLLOR;

http://www.libussa.se/html_hex/wicca.html

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2012-08-12 21:44 #1 av: Pagan

Tack för dina rader Silent, trevlig läsningGlad

Anmäl
2012-08-13 08:34 #2 av: BabyDragon

Fin text Glad Bra skrivet.

Anmäl
2012-08-13 17:13 #3 av: Silent_Hill

Tack så mycket! Glad

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2012-08-19 11:46 #4 av: VerraWaterHeart

Tack ett mycket bra inlägg, även om man redan vet om det. Men är bra info, för de som inte vet. = )

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.