Högtider

Mabon 21-22 September.

2012-09-07 09:07 #0 av: Silent_Hill

Som wiccan är Mabon den tid på året då vi samlas för att tacka för det vi har välsignats med under skörden. Det är en tid då vi förbereder oss för långa vintern framåt och för den slutliga skörden Samhain. Ett av de många sätt vi firar och tackar gudomen är genom måltiden.

Mabons historia.
Mabon som är från början en keltisk högtid kallas även höstdagsjämningen. Ordet Mabon kommer ifrån en gestalt inom den keltiska mytologin som betyder "den stora sonen". Han var son till Modron som båda ansågs som gudomar i sitt ursprung. Hans namn är relaterat till Maponos som är en gud inom den keltiska religonen. I den romerska tiden så likställdes han till den grekiska guden Apollon. Hans mor, Modron, är relaterat till den keltiska gudinnan Dea Matrona, som var gudinnan över floden Maren som ligger i Gaul (en region i västra europa)

Mabons betydelse
Mabon är en tid då ljus och mörker delas. För vissa är det en säsong att hedra de mörkare aspekterna av gudinnan. Detta är också en tid då vi ska finna balans, lägga bakom oss det vi tycker är färdiga med och säga adjö till sommaren. När vi firar Mabon njuter vi av våra prestationer och framgångar som har förbättrat våra liv. Liksom alla andra sabbater är det en tid då vi stannar upp och tänker på vår position av årets cykel.


Symboler


Rådjuret och dess horn
Mabon är säsongen där skörden samlas. Det är också den tid då jakten börjar ofta - rådjur och andra djur dödas under hösten i många delar av världen. I vissa hedniska och  i många wiccaners traditioner är rådjur mycket symboliskt, och tar på många aspekter av Gud under skördesäsongen.
För många Wiccaner förknippas rådjurets horn med den behornade Guden. Ofta verkar han ha på sig en huvudbonad av horn. I vissa avbildningar växer hornen direkt från hans huvud.


Äpplet
Äpplet ses som en värdefull symbol både för wiccaner och kelterna. På grund av att äpplet håller en lång tid om det förvaras torrt och svalt så står äpplet för långt liv. Men även kunskap och vishet. Äpplet har också länge förknippats med dyrkan av Gudinnan.  Äpplet används vid Mabon, då vi ska förbereda oss på att kylan och vintern som snart kommer, så påminner äpplet oss om att ta tillvara på magin i jorden innan vintern anländer. Många wiccaner använder därför äpplen under Mabon till maträtter, pajer, drycker. Men även till magi.


Den viktiga måltiden
Då Mabon är en tid där vi ska hylla framgångsrika skördar som Gudinnan och Moder jord har gett så är måltiden en viktig del. Det är nu vi ska njuta med familj och vänner med all den mat vi fått, visa tacksamhet  och tänka på dom som inte har det lika bra. Detta är också ett bra tillfälle då man kan be en bön inför måltiden, exempelvis;


"Vi har så mycket framför oss- och för detta är vi tacksamma.
Vi har så många välsignelser - och för detta är vi tacksamma.
Det finns andra inte så lyckligt lottade -och för detta är vi ödmjuka.
Vi ska be en bön i deras namn
att de som behöver en dag
är så välsignade som vi är i dag"


Aktiviteter att göra under Mabon
Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska göra under dagen. Därför kommer här lite tips om aktiviteter som är passande för högtiden och årstiden. Självklart kan man även göra dessa när som helst under hösten.

  • Ordna korgar av färsk frukt för vänner eller familj.
  • Fyll en korg med kottar, färgstarka torkade blad, vete, ekollon, och grankvistar som redan har fallit och lämna den vid din dörr. Om du vill kan du se det som en gåva till gudomarna.
  • Åkalla elementen och hedra dem för deras hjälp med:

Jord: hem och ekonomi
Luft: skola och kunskap
Eld: Karriär och prestationer
Vatten: känslomässig balans och fruktbarhet

  • Ta en promenad ute och njut av kylan i luften.
  • Samla löv i olika färger
  • Gör en skogsutflykt

Har du barn kan det vara roligt att göra några aktiviteter med dom. Är du händig kan ni alltid bygga en fågelholk. Andra saker man kan göra är att samla höstblommor eller läsa berättelser om hösten.

Magi och ritualer
Det finns många sätt vad man väljer att göra för ritual och magiskt arbete under Mabon. Det typiska är att man fokuserar på den andra skörden och balansen mellan ljus och mörker. Många väljer att ta tillvara på äpplen att göra magi och spådomar med dom. En skörd ritual för att hedra gudomarna är också vanligt. Man kan även göra ljushållare genom utskärning av toppen på äpplen. Vad du väljer att göra är upp till dig!

Att hitta balansen
Eftersom Mabon står mycket för balans så är detta är utmärkt tillfälle att fundera ut vad man behöver mer balans i. Att ge och ta är två bra ord att sitta och begrunda över. Varje gång man tar från något eller någon så är det också lika viktigt att se till att ge något också. Du skulle t.ex inte äta upp all mat ur kylskåpet utan att fylla på det igen i rätt takt. Man väntar ju sällan tills det verkligen är helt tomt utan fyller på i ett bra flöde så kyskåpet aldrig behöver stå tomt. Samma tanke är bra att ha även under andra områden i livet. Du ska heller aldrig behöva ge utan att få någonting tillbaka av någon.  Att se sitt ansvar för sina handlingar är något är något väldigt viktigt att reflektera över. För hur du än gör så kommer det en konsekvens av det.
Detta är därför en väldig bra tid för all typ av magi som har med bokslut att göra. Man kanske t.ex vill bryta ett mönster som man irriterat sig på. Att säga som det är till någon, försoning och uppriktighet.


MUSIKTIPS;
Mabon av Lisa Thiel
Mabon/Autumn Equinox

KÄLLOR:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mabon_ap_Modron
http://paganwiccan.about.com/od/mabonprayers/qt/AbundancePrayer.htm

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2012-09-07 11:40 #1 av: Bara Anna

Bra skrivet! Tycker dock det är viktigt att påpeka att mycket av det vi firar kring denna högtid inte egentligen har att göra med Guden Mabon om jag har förstått det rätt, utan kring just den astronomiska högtiden att dag och natt är lika långa och att vi nu plockar in vår andra skörd. Från detta tycker jag att det är lite lättare att härleda vad vi brukar fira: Balans, ljus och mörker, tacksamhet etc.... En annan oftast inte diskuterad myt här är den om Ek - och Järnekskonungen. Kring höstdagjämningen så har järnekskonungen, som vann över ekkonungen vid midsommar börjat återfå sin kraft.

Mabon är en viktig del i de Arhurianska myterna annars. Den evige ljusa ynglingen som blev bortrövad när han var 3 år gammal och frisläppt av Kung Arthur. På vissa håll ses just Mabon som en högtid  som symboliserar frihet av olika slag. http://www.timelessmyths.com/celtic/welsh.html#Mabon

 

Me. Myself & My Sims

http://www.memyselfandmysims.se

Anmäl
2012-09-07 16:52 #2 av: BabyDragon

Bra skrivet :) bra tips på saker att göra.

1# Vet du någonstanns där man kan läsa mer om Järnkonungen och det? Har inte hittat det mer utförligt än så.

Anmäl
2012-09-08 16:16 #3 av: BabyDragon

Hittade själv. Järnkonungen besegrar Ekkonungen vid höstdagjämningoch startar sitt styre av mörker (dagarna blir kortare). Han dör vid vårdagjämning och återföds vid midsommar. Ek konungen föds vid vintersoleståndet och återtar tronen vid vårdagjämning.

Tack för länken Bara Anna, det var kul att läsa Glad

Anmäl
2012-09-10 11:47 #4 av: [MoonTara]

Bra artikel! Tycker det är trevligt att du trycker på detta med tacksamhet i början eftersom det är så jag förstår denna högtid. Är väll lite påverkad av hur de paganska amerikanerna har förstått Mabon nämligen som deras version av thanksgiving vilket jag känner passar för mig och min praktik. Det är kanske också därför jag uppskattar Mabon eftersom den är en mer "stilla" högtid. Vad bra med tips på aktiviteter att göra även utanför ritualen! Uppskattar även att få lite musiktips för att komma i stämning.

Här är ytterligare en länk om Mabon för den som vill läsa mer om Mabon:
http://www.dimmornasdotter.se/2010/09/10/3531804-mabon-hostdagjamningen/

Nu verkade ju BabyDragon ha hittat info om kungarna redan men om det finns fler som undrar så kommer några bra länkar här:
http://www.dimmornasdotter.se/2010/12/03/4072828-ekkungen-och-jarnekskungen/ (svenska!)
http://en.wikipedia.org/wiki/Holly_King_%28archetype%29
http://paganwiccan.about.com/od/yulethelongestnight/p/Holly_KIng_Yule.htm

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.