Redskap

Altaret

2012-11-21 17:21 #0 av: Silent_Hill

Altaret är en helig plats som figurerar i många olika religoner och Wicca är inget undantag. Denna artikel kommer handla om vad altaret är för en wiccan och vad man kan tänka på när man skapar ett eget och när man dekorerar det.

Vad är ett altare och varför har man ett?


Ett altare är vanligtvis en möbel där Wiccaner utövar sitt magiska arbete och ställer flera funktionella och symboliska redskap för att dyrka Guden och Gudinnan.


Men för många wiccaner är också altaret ett värde som går långt utöver än att ha någonstans att lägga sina redskap på.


Det är en samlingspunkt för din hängivenhet för gudomen men också en symbolik för ditt innersta. Där du inte bara tillber gudinnan och guden utan också ger näring åt din själ och din andliga utveckling.

Att skapa sitt altare - Det grundläggande.


När du påbörjar att utsmycka ditt altare är det viktigt att tänka på hur du vill att det ska vara. Tänk inte på hur det "ska" eller bör vara. Det finns alltid vissa som kommer säga att du måste ha si eller så. Om så är fallet, le då artigt, tacka och gå därifrån. Det är ditt altare som ska uttrycka dig och ditt gudomliga jag. Altaret är också din heliga plats och då är det viktigt att du är nöjd.


Hur mycket utrymme du har i din bostad är också en viktig del att tänka på. Det finns ingen anledning att ha ett stort altare om det blir att du istället välter saker omkring dig när du är vid det. Det är helt acceptabelt om ditt altare är något som du tar fram när du behöver det, och ställer in på en säker plats när det inte används. Det är samma sak med redskapen. Vill man inte ha alla framme så är det helt okej att ha en låda eller liknande att lägga dom i.


En av dom grundläggande delarna man kan tänka på när man utsmyckar sitt altare är att ha objekt som motsvarar dom fyra elementen i vardera riktning. I öster kan du ha en fjäder eller rökelse för elementet luft. I söder kan du placera något för eld, till exempel ett rött ljus. I norr kan en skål med jord eller en tallkotte representera jord och i väster en skål med vatten. Dessa är dock bara förslag. Om det finns en annan symbol som talar till dig får du gärna använda den i stället. Det här är din personliga altare och bör återspegla dig och din ande.


En annan grundläggande del som dom flesta Wiccaner har är att vardera sida representerar Gudinnan och Guden. Alla symboler för Gudinnan står till vänster medan Gudens symboler står på den högra sidan.


Typiska symboler för Gudinnan är:

 • En staty av Gudinnan
 • Bägare
 • Skål med vatten
 • Pentagram
 • Bjällra
 • Kristaller och stenar
 • Kittel

Typiska symboler för Guden;

 • En staty av Guden
 • Rökelse
 • Skål med salt
 • Athame
 • Staven
 • Boline
 • Tändare eller tändstickor

Om du arbetar med en viss gudom, kanske du vill inkludera något som är heligt för dem eller en staty. Ett ljus som representerar Anden kan också placeras i mitten.


Många Wiccaner har inte bara ett altare inomhus utan också ett utomhus. Vill man ha ett ute så finns det många möjligheter i naturen om man nu inte vill bära med sig ett bord. Det finns t.ex stubbar, stenar, ibland finns det hål och skrymslen i träd. Det är bara att gå ut och se sig om!


Vårda ditt altare


Altaret kan med andra ord sammanfattas som din andliga värld och det är även viktigt att vårda och ta hand om det. Om du inte tänkt på det så kan ditt dagliga liv spegla vad som händer på ditt altare. Med andra ord, när du gör ändringar på ditt altare, kan du ändra ditt liv.
Om du känner dig fast på jobbet, till exempel, prova att ändra saker i den andliga världen. Rengör altaret ordentligt. Sätt på en ny altarduk. Dekorera den med lite nya saker och titta sen om det inte blir lite mer ordning i ditt liv.


Denna magiska fördel skapar motivation för att hålla kvar ens hängivenhet för sin speciella plats.


Vad vi använder för färger på altaret kan påverka och motverka vissa känslotillstånd.  När du vill manifestera något i ditt liv - en gudom, eller känsla, eller fysiskt föremål - kan du göra det med dekorationer på ditt altare.


Sätt dina symboler på ditt altare, omge den med stödelement dvs andra saker som ökar den energin. Tillbringa tid att ge dessa symboler din uppmärksamhet och energi varje dag.


Så kommer du förhoppningsvis se att det börjar synas i ditt liv. Här är några idéer till dekoration för vissa känslotillstånd;


Om du känner dig deprimerad
Altarduk i färgen gult
Gudomar som kan hjälpa dig: Isis eller Kali
Ljus; Vit
Stenar; Bärnsten
Dofter av johannesört, timjan, gurkört    
Andra saker du kan göra: Dricka teé gjort av johannesört.

Om du känner ångest;
Altarduk i Lila
Gudomar; Demeter, Tara, Artemis, eller Ganesh
Ljus; Ljusblå
Blommor: Violer
Stenar; Ametist
Dofter av lavendel
Andra saker du kan göra; Dricka kamomill eller myntateé.

Om du känner rädsla
Altarduk; Ljusblå
Gudomar; Artemis eller Kali, Shiva eller Pan
Ljus; Gul
Blommor; Krysantemum
Stenar; Svart hematit.
Dofter; Basilika
Andra saker du kan ha; Stora tallkottar.

Om du känner dig förtvivlad
Altarduk; Klarröd
Gudomar; Quan Yin eller Yemaya
Ljus; Vit
Blommor; Tiger liljor.
Stenar; Pärla
Dofter; Lavendel, rosmarin, mynta, gurkört

Om du känner dig fast
Altarduk; Klargrön
Gudomar; Shiva, Kali, Danu eller Brighid
Ljus; Röd
Stenar; Kvartskristall
Dofter; Basilika och mint
Andra saker; Röda band på din athame

Om du känner dig stressad
Altarduk; Lila
Gudomar; Lalita
Stenar; Hematit
Dofter; Timjan, Lavendel
Andra saker; Äta gurka

Om du känner dig irriterad
Altarduk; Ljusrosa
Gudomar; Quan Yin
Ljus; Himmelsblå
Blommor; Påskliljor
Stenar; Månsten
Dofter; Dragon
Andra saker: Dricka kamomillteé

Dessa är bara exempel på dekorationer, för att komma igång. Det finns otaliga andra sätt att dekorera ditt altare för respektive situation ovan. Det som fungerar på ditt altare kan vara annorlunda än vad som föreslås här.


Kom ihåg att om du bara följer "receptet" någon annan har skrivit, kommer magi inte är lika kraftfullt som den magi du skapar för dig själv.


Så utforska betydelsen av färger som passar din avsikt. Hitta stenar och kristaller som håller energin du behöver. Välj en helig doft baserad på de känslor som den väcker i dig.
Studera gudinnor och gudar för att hitta en som talar till din situation.
Lyssna på din intiution och låt den vägleda. Känns det bra i ditt inre så kommer det vara det som tjänar ditt altare bäst.

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2012-11-21 21:42 #1 av: [deen]

Jättebra! En inspirerande artikel, det blev bokmärke på en gång. Glad

Skrattade till lite vid det här stycket:
"Tänk inte på hur det "ska" eller bör vara. Det finns alltid vissa som kommer säga att du måste ha si eller så. Om så är fallet, le då artigt, tacka och gå därifrån."
Roligt och klokt skrivet!

Anmäl
2012-11-22 12:11 #2 av: Ceriadwen

Trevlig läsning, och jag uppskattade de olika "altarrecepten"! :)

Det enda jag reagerade lite på var att du skrev att en skål med salt var en typisk symbol för Guden. För mig är saltet tydligt förknippat med jorden och Gudinnan, och blandas ju med vatten för att rena. Men det vore intressant att veta hur du resonerar! :)

Anmäl
2012-11-22 20:46 #3 av: BabyDragon

Riktigt bra skrivet Glad Dags att göra om lite känner jag.

Anmäl
2012-11-28 09:01 #4 av: Blodfot

riktigt bra skrivet, jag har ett altare som jag altid har framma, ett bord som står ntill vägen, men när jag använder dte tar jag fram det. Undrar hur ni andra har i ert altare!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl
2012-11-28 10:19 #5 av: Tuva-Lena

Håller med. Jättebra skrivet och på ett sätt som inte blir invecklat för en "gröning" som jag. Jag riktigt ser altaret framför mig och det är så vackert med dom olika dekorationer du föreslår. Stort tack!Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2012-12-05 12:03 #6 av: Silent_Hill

Tack så mycket! Roligt att ni uppskattar artikeln Glad

 

#2 Jag förstår vad du menar. Saltet tillhör ju elementet jord och är egentligen då en gudinne-symbol om man ska gå efter det. Att saltet är en symbol för guden är enbart min personliga syn och tolkning, som vi alla har Glad

Jag ser både vatten och salt som två olika reningsformer och att dom båda finns i gudinnan och guden för att tillsammans komplentera varandra till att bli den bästa reningsformen. Så när man ska rena och skydda så känns det bra för mig att det är en för guden och gudinnan som tillsammans hjälper till.

Är rätt sjuk och seg så jag hoppas du förstod någonting av det jag menar Flört

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2012-12-07 11:21 #7 av: Ceriadwen

#6 Hej! Jag är väldigt glad att du svarade! :) Jag tror att jag förstår hur du menar och man kan tänka på så många olika sätt, vilket är intressant!

För mig hör salt och vatten ihop när jag renar cirkeln med elementen jord och vatten (Gudinnan) och sedan laddar jag cirkeln med kol och rökelse/eld och luft (Guden).

Jag tilltalas av tanken som man ibland möter, att skapa cirkeln i tre steg. Först genom att dra den med athamen, sedan att rena med salt och vatten och sist att ladda den med rökelse och kol. Tretalet är ju väldigt framträdande inom Wicca.

Nu kom jag som vanligt bort från ämnet, men 2008 skrev jag en text om altaret. Surfa gärna till min blogg och läs den, alla som vill. :)

http://ceriadwen.blogg.se/2008/july/altaret.html

Anmäl
2012-12-07 14:10 #8 av: [BlueRain]1

Tack för inspiration, både Silent_Hill och Ceriadwen :-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.