Redskap

Tema vecka 3; Athame

2014-01-13 12:25 #0 av: Silent_Hill

Veckans Tema blir athamen!

Athamen är en dolk/kniv som tradionellt sett är tvåeggad med mörkt handtag. Athamen används till och rikta energier och förknippas med Guden samt elementet eld eller luft.

Bilden på förstasidan och här visar hur mina ser ut.

Har du någon athame? Hur ser den ut och var skaffade du din?


MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2014-01-13 12:28 #1 av: Blodfot

följer intressant!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl
2014-01-13 13:15 #2 av: Silent_Hill

#1 Vad roligt :-)


En del har även svärd som används i samma syfte som athamen. Så har man ett sådant kan man även visa upp det eller skriva om det :-) Här är mitt svärd.

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2014-01-13 17:46 #3 av: Bara Anna

Jag har tyvärr inte kvar orginalbilden av min nuvarande Athame (kan säkert ta en ny bild på den om ni insisterar), men tänkte ändå att dess historia kunde vara rolig att berätta :-)

Min första athame hade varit en brevsprätt i tidigare liv, men fungerade ypperligt i ritual efter lite rening. Jag hade ändå länge velat ha något som var specifikt skapat och dedikerat för ritual. Så sommaren 2012 så var jag på en hednisk konferans där en kille stod och sålde dessa. Det var kärlek vid första ögonkastet och när jag fick höra historien bakom, ännu mer:

Upphovsmakaren är en kille som tillsammans med sin fru flyger mycket och ofta till olika hedniska tillställningar. När han inte reser så umgås han med många andra wiccaner som själva flyger mycket. En athame är för de allra flesta något väldigt personligt och är ni som jag så kanske ni inte känner för att ha athamen i incheckat bagage pga risk för att bagaget försvinner. Så kände många i tillverkarens umgångeskrets.  Nu kommer det delikata problemet: Det är INTE tillåtet att föra igenom en kniv (om den har ett blad större än 6 cm) genom en säkerhetskontroll på en flygplats. Det kvittar om hur mycket du försöker övetyga säkerhetsvakten om att det "Är för rituella syften" - det är inte tillåtet helt enkelt. Så kläcktes idén med athame´s gjorda av olika träslag, eftersom denna väldigt sällan uppmärksammas i kontrollen.... Kommer inte 100 ihåg vilka träslag, men minns av dem var ek vilket passar mig bra då jag är från Blekinge!

Me. Myself & My Sims

http://www.memyselfandmysims.se

Anmäl
2014-01-13 22:11 #4 av: Ceriadwen

Lustigt att det kan vara så olika från redskap till redskap. Jag hade inga problem alls att lägga ut mina bägare på bild, men min athame vill jag inte fota. Inte bara athamen. Jag tror att det beror på att det är det redskap som jag har "bondat" mest med, det är mest personligt.

Min första athame var en brevkniv som jag köpte på semester i Ungern 2001. Åkte buss hem så det var ingen fara. ;)

Den hade jag sedan i 12 år innan jag bytte förra året (har dock kvar den gamla). Den nya har ett mer klyschigt wiccanskt utseende, en sådan som det går ett dussin på. Men jag gillar den. :) Eftersom det är trähandtag har jag bränt in en symbol med glödpenna, så jag har individualiserat på så vis.

Anmäl
2014-01-17 18:36 #5 av: NeonNea

Jag har faktiskt ingen Athame, och det är bara för att jag inte stött på någon jag vill ha. När jag ska köpa något sådant, vill jag känna på det och se om jag och objektet kommer överens, och det kan man ju inte direkt göra online Ledsen

Men jag vill verkligen ha en! :)

/NeonNea

Medarbetare på Wicca iFokus

Anmäl
2014-01-17 20:05 #6 av: BabyDragon

#5 Samma problem här. Men finns inte direkt någon bra butik i närheten :P

Anmäl
2014-01-20 09:03 #7 av: Sommarek

#3, är tillverkaren fortfarande verksam? Jag hade älskat att ha en i trä (cue användarnamn); jag har, liksom ett par andra här inne, inte hittat min athame än men kan inte tänka mig att jag skulle ha svårt för att komma överrens med en i trä.  :)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2014-01-20 10:58 #8 av: Bara Anna

#7 Jag vet inte hur pass mycket han säljer utanför närmast sörjande om jag skall vara ärlig. Träffar jag honom i sommar så skall jag Försöka komma ihåg att fråga!

Me. Myself & My Sims

http://www.memyselfandmysims.se

Anmäl
2014-01-20 13:42 #9 av: Sommarek

#8, tack ska du ha!  :)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2014-01-25 19:45 #10 av: BabyDragon

Apropå Athame. Har lite tråkigheter i livet som jag "draggar med mig" som jag vill bli av med. Och för att mentalt kapa bandet mellan mig och de dåliga minnena känns det som att en Athame skulle vara det mest effektiva. Men har ju inte hittat min Athame än. Funderar på att rena en av köksknivarna för just denna gång. 

Tror ni att detta skulle fungera? Känner mig något tveksam just för att jag vet att de skurit i fysiska objekt. Men frågan är om jag skulle köpa en vanlig och jag inte känner bandet med den om det skulle vara bättre eller "lika illa". 

Har använt handen hittills för att uppnå detta, men det har inte fungerat så bra. 

Anmäl
2014-01-25 20:31 #11 av: Bara Anna

#10 En utmärkt tillfälle för mig att ta fram min gamla käpphäst: "Den äkta kraften sitter inte i hur flådiga dyra och coola dina redskap i. Nej den kommer innifrån DIG!". :-D

Alltså borde det vara fullt möjligt att använda en kökskniv tycker jag. Om du skulle köpa ny eller inte kan bara du själv svara på. Där tycker jag att det måste få vara din magkänsla som styr. I båda fallen, rena och helga din tillfälliga athame ordentligt. Kanske tom flera gånger?

Det JAG personligen kan känna (vilket självklart inte behöver vara samma för dig!) är att det för mig skulle fungera sämre med något som bara har en tillfällig användning. Liksom lite för mycket "slit-och-släng-mentalitet över det hela om du förstår hur jag tänker. Då skulle jag hellre fortsätta att använda mig av "bara" använda mig av handen. Fast som sagt - det är mina 50 ören...

Me. Myself & My Sims

http://www.memyselfandmysims.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.