Högtider

Tema: Imbolc

2014-02-01 13:45 #0 av: Silent_Hill

2 februari är det dags för Imbolc!

Imbolc är en högtid som markerar att vintern har passerat och våren börjar närma sig. Det är också denna dag vi firar solens återfödelse.

Vissa har som tradition att vid solnedgången eller strax efter ritualen, tända varje lampa i huset eller tända ljus i varje rum för att hedra solens återfödelse.

Även vissa livsmedel passar extra bra till just den här dagen. Eftersom Imbolc handlar om födelse så är allt som kommer från olika mejeriprodukter lämpliga. Men också det som växer upp från jorden, för att symbolisera tillväxten som ska komma, såsom potatis, kål, lök och vitlök. Russin, som kallas för solens frukt, är också starkt förknippad till just denna dag.

Har du några speciella traditioner för just denna dag? 

Bild tagen ifrån; http://www.publicdomainpictures.net/

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2014-02-02 19:51 #1 av: Ceriadwen

Jag håller inte riktigt med om att man firar solens återfödelse vid denna högtid, det gör jag vid Yule och vintersolståndet. Det är ju efter det som dagarna börjar bli längre igen.

För mig handlar Imbolc mest om Brighid, eftersom jag följer en keltisk tradition. Så jag åkallar hennes tre aspekter och ber om inspiration, styrka och helande under resten av året.

Anmäl
2014-02-03 10:19 #2 av: Sommarek

En av de finaste och mest symboliska handlingarna, tycker jag, är att smälta snö och vattna nysådda frön med.  :)

Anmäl
2014-02-03 16:12 #3 av: NeonNea

Jag har varit lite sen på det, så jag firar idag. Kommer städa, tända ljus, meditera och spå lite ikväll! :)

/NeonNea

Medarbetare på Wicca iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.