Gudinnan och Guden

Tema vecka 8 - Guden

2014-02-18 13:17 #0 av: NeonNea

Veckans tema är Guden, men även alla andra maskulina gudomar som finns där ute.

Guden står för det maskulina och går ofta hand i hand med element så som luft och eld, och kopplas oftast till solen.


Hur ser ni på Guden? Vad kontrollerar han? Är han kopplad till andra gudar så som t.ex. Tor, Ra och Poseidon, eller är de helt egna individer? 


Bilder tagna av mig, NeonNea

/NeonNea

Medarbetare på Wicca iFokus

Anmäl
2014-02-18 18:04 #1 av: Sommarek

Egentligen gillar jag inte att tillskriva gudar och gudinnor "könsliga egenskaper" eftersom jag inte gillar indelningen. Män kan vara vårdande och kvinnor kan vara krigiska, till exempel - det ena könet har inte mer monopol på en egenskap än det andra. Jag brukar oftast se guden och gudinnan (eller, för den sakens skull, ljus/mörker, sol/måne etc) som de två mest extrema motpolerna, men plats för lite av varje mellan sig. Det kan kanske ha lite att göra med att jag är Lokeprästinna; han är ju ibland lite könsligt svårdefinerbar...  ;)

Jag var mjuk polyetist i början av min bana som wiccan, men det har svängt ganska rejält nu, och nu sitter jag benhårt fast på andra sidan - så ja, jag tror absolut att vi talar om individer!  :)

Anmäl
2014-02-18 19:39 #2 av: UfosFinnFaktiskt!

Finns bara en och det är skaparen som sände sin enfödde son för att vi ska få evigt liv. De andra (stjärnorna) ska inte äras av människor för de är inte felfria, får hybris ljuger och svär.

Anmäl
2014-02-18 21:35 #3 av: Bara Anna

Det jag gillar så mycket med just Wicca är just att det är en polyteistisk religion - tron på att det finns mer än en Gud (och Gudinna) och den ena är inte bättre än den andra. Möjligen kan man känna sig besläktad mer med någon... Själv har det nog varit Cernunnos på sista tiden som sprungit med mig, men i grunden är det Lugh som också funnits med. När det gäller den kristna Guden så kan jag väl acceptera och erkänna att denne finns, precis som Loke, Tor, Ra. Men för att citera en väninna: "Har inte så mycket till övers för den kristna Guden, han verkar vara en svartsjuk f_n....?!"

Jag tycker det är så bra det du skriver Sommarek, att Gudar varken är Han eller Hon. De bara ÄR! JAg tror många blandar in alldeles för mycket genus i det här.....

Mjuk polyteist - hah! Gillar skarpt!

Hur tänker jag om Guden då? För mig är "han" så mycket: Fadern, Krigaren, Älskaren, Beskyddaren, Magikern och Poeten. Allt på samma gång! Någon här (Ceriadwen?) på forumet förklarade det så bra, det där med skillnaden mellan Gudinnan och Guden. Att Gudinnan var den eviga, den fasta punkten, medan Guden är vår representant för Tiden och för Årshjulets cykler. Båda behövs, var och en på sitt sätt. De har olika styrkor och svagheter och de kompletterar varandra! Det är just dualiteten inom Wicca som nog har gjort att jag blivit just wiccan och inte något mer allmän hedning. På "gamla" dar har jag också blivit alltmer förtjust i myten om Ek - och Järnekskonungarna, som är en mytologi som i princip bara handlar om Guden. För en gångs skull en myt där Gudinnan har en biroll....

Me. Myself & My Sims

http://www.memyselfandmysims.se

Anmäl
2014-02-19 17:36 #4 av: BabyDragon

Jag ser på Guden väldigt mycket som #1 och #3 redan har sagt.

Gillade också väldigt mycket att se på Gudinnan som evigheten och Guden som tiden

Hon är hoppet, han är handling

Ljus och mörker

Varken bra eller dåliga. De bara är.

Guden är än så länge mycket ny för mig. Cernunnos kom en dag och "sade hej", sen har han varit med i mina drömmar. Det är spännande då det är annorlunda men ändå lika som med Gudinnan =)

Anmäl
2014-02-19 17:55 #5 av: Bara Anna

#4 "Hon är hoppet, han är handling"

Oooooh! Det gillade jag också mycket!

Det där med Ljus och Mörker har jag lite svårt för att koppla specifikt till Guden eller Gudinnan (TM), för mig har de både ock i sig...

Me. Myself & My Sims

http://www.memyselfandmysims.se

Anmäl
2014-02-19 21:50 #6 av: BabyDragon

5# Det är sant. tänker också på alla både Gudar och Gudinnor som tillägnats natten och/eller mörker. Men tror det beror mycket på hur man ser på ljus och mörker. 

Anmäl
2014-02-21 16:53 #7 av: Sommarek

Jag glömde bort en sak, som jag efter en diskussion på en FB-grupp kom att tänka på... Jag tycker ofta att vi glömmer bort Guden! Både i evokationer och i sånger så låter det oftast som att han bara är ett tillbehör som är bra att ha lite då och då. Jag försöker rätta upp på det som gott det går, för jag tycker att det är att skjuta lite bredvid målet...  ;)

Anmäl
2014-02-23 09:36 #8 av: scheindel

#7 jag hålller med. om man läser färdiga ritualer eller evokationer etc så är det ganska många som bara vänder sig till gudinnan. för mig är det viktigt att båda finns med eftersom det liksom är själva paret som är förutsättningen för att allt öht existerar. världen skulle inte fungera med bara en gud eller bara en gudinna.

jag har lite svårt att förklara min gudssyn, den är mer än magkänsla än en teori som är lätt att beskriva i ord... jag är polyteist och jag tror i princip på alla gudar och gudinnor som finns (möjligen med undantag för jhvh som helt enkelt är för otrevlig och irrationell för att verka trovärdig -antingen är han ett rent påhitt för att kontrollera folk, eller har han blivit gravt missförstådd av sina följare genom hela historien), men naturligtvis uppmärksammar inte till allihop i mitt religiösa utövande.

jag kopplar inte samman han som brukar benämnas "Guden" inom wicca med någon annan gud. jag håller inte med om synen att alla andra gudar skulle vara som en aspekt av Guden. för mig är han en egen individ bland andra. däremot ser jag honom som någon slags "urgud", den första guden och liksom förälder till tillvaron, både andra gudar och den fysiska världen.

precis som andra gudar har han ett antal egenskaper och styr över vissa aspekter av tillvaron. han finns immanent i den fysiska världen. som jag har för mig att någon sa, så är han det cykliska, det som kommer och går, medan gudinnan är det konstanta. han är växterna och djuren och solen, fadern och beskyddaren. men sedan har jag andra gudomar, både gudar och gudinnor, som också styr över de här aspekterna i tillvaron och det är lite svårt att förklara du det hänger samman. Guden är liksom själva grunden, förutsättningen och upphovet till alltihop och de andra är finliret, typ.Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.