Annons:
Etiketthögtider
Läst 11173 ggr
Sommarek
10/1/15, 1:50 PM

Samhain

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Många wiccaners favorithögtid står för dörren, och trots att Mabon knappt är överstånden skymtar man redan pumpor, spindelväv och dödskallar hemma hos många hedningar. Det är dags att fira Samhain.

Vad är det?
Samhain (uttalas ”sow-in” i Irland, ”sow-een” i Wales och ”sav-en” i Skottland och betyder ”slutet på sommaren”) är en förkristen, skotisk  högtid som betraktas som slutet på skördetiden och början på vinterhalvåret. Den finns omnämnd i skrift så tidigt som på 1100-talet. I äldre tider var det dels tiden då bönderna slaktade den boskap man inte skulle kunna hålla vid liv över vinterhalvåret, och dels också tiden då slöjan mellan de levandes värld och de dödas sades vara som allra tunnast – alltså att man vid denna tiden lätt kunde komma i kontakt med avlida och andra övernaturliga väsen.  För wiccaner är det även den tid då Guden, representerad av boskapen och skörden, offras och dör för att kunna hålla andra vid liv genom den karga vintern. Gudinnan, i rollen som Den Gamla, tar emot honom i dödsriket där han vilar tills våren kommer åter. Temat död och offer är med andra ord ganska genomgående för Samhain, men med det inte sagt att den behöver vara dyster eftersom högtiden också lovar nytt liv efter döden; mörker efter ljuset. Vi sörjer våra döda men firar deras liv på samma gång.

Vad gör man?
Många wiccaner hedrar bortgångna nära och kära under denna högtid; ibland allvarsamt, ibland genom att berätta roliga historier om dem och bjuda upp till festmåltid där man även dukar för de som inte finns med oss längre. Wicca är en naturreligion, och i naturen måste döden finnas för att livet ska kunna uppstå på nytt - träden fäller sina löv som multnar på jorden och ger näring till nästa års nya träd; de djur som är för svaga för att klara vintern föder de starkare som därmed kan överleva, och så vidare. Vi människor är inget undantag i detta ekosystem, och därför ses döden som en av livets många nödvändiga aspekter även om den är sorgesam när den drabbar. Många wiccaner pryder sina altare med bilder av människor som stått dem nära och gått bort; man dukar i svart och orange och tänder ljus. Somliga bränner hälsningar på papperslappar till sina älskade döda; andra skickar upp ljuslyktor med deras namn på för att hedra dem. En del försöker kontakta den Andra Världen genom olika medium såsom bräden, pendlar, Meditation och tarokort för att se om det finns hälsningar eller råd till dem.

Symboler

Symbolerna för Samhain är många. Pumpor, svarta katter, dödskallar, skelettdelar, spindlar och fladdermöss (dessa har nog tillkommit mest för att många finner dem, precis som döden, lite obehagliga och övernaturliga istället för att ha någon direkt koppling till de dödas högtid), kastanjer, rönnbär, granatäpplen, höstlöv… Färgerna är till exempel svart, orange, mörkt lila och murrigt brunt.

Kuriosa

Eftersom de gamla skoterna/kelterna bara hade två årstider, sommar och vinter, betraktades början på vintern också som början på det nya året, därav Samhains status som ”häxornas nyår”.

Musiktips: Fantastiska "Dance in the Graveyard" med Delta Rae: https://www.youtube.com/watch?v=lPOM0IUsd_0
Lisa Thiels "Samhain Song": https://www.youtube.com/watch?v=rC-H9gYFWGc

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

  • Redigerat 4/15/22, 8:58 PM av Niklas
Annons:
BabyDragon
10/2/15, 12:45 PM
#1

Underbara Samhain, snart är det dags! Och Naturen närmar sig sömnen med sitt spektakulära sätt. Det är lite bittersött, har många att ta farväl av iår.

Sommarek
10/2/15, 1:09 PM
#2

#1 Tråkigt att höra. Det är aldrig lätt, men man får skatta sig lycklig som fick ha dem, i alla fall.  ❤️

Faktiskt så brukar jag lyssna på "Dance in the Graveyard" när jag blir lite nere av sådant. Videon får mig att gråta floder, men på ett bra sätt.  ;)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

fridelfina
10/2/15, 5:54 PM
#3

Sommarek: Nu fick du ju mig att gråta floder! Hade aldrig varken hört eller sett den förr, längtar så efter min kusin! Det var en vacker video, ska spela den på hennes dödsdag när jag ska till minneslunden!

 
 

fridelfina
10/2/15, 5:55 PM
#4

Glömde tacka för den braiga artikeln också!

 
 

Sommarek
10/3/15, 11:55 AM
#5

#3 Jag är ledsen att höra om din kusin.  💔  Men vad roligt att du tyckte om låten, även om den får det att göra ont inuti. Den är ändå upplyftande på samma gång, tycker jag. Hoppas att hon också gillar den.  ;)

#4 Och tack ska du ha.  :)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

fridelfina
10/3/15, 10:11 PM
#6

#5

Jag tror att hon kommer gilla den. ❤️

 
 

Annons:
komigentammie
10/4/15, 4:33 PM
#7

Tack för informativ text! Låten hamnar i min spellista direkt dessutom 😃

Hundar, råttor, katter, bodyart, shopping, veggiemat. Skrattar

MinaRagnarMelvin
10/7/15, 3:07 PM
#8

kommer halloween från början från samhain då eller finns kannde högtid inom många religioner?

Sommarek
10/7/15, 3:23 PM
#9

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

fridelfina
10/25/15, 10:31 AM
#10

Spelade Dance in the graveyard på årsdagen när jag var på minneslunden och tände åtta ljus i en cirkel omkring mig. Skrev en "dikt" som löpte över alla åtta och var där i flera timmar. Jag tror att min kusin hörde och gav mig en en andekram. ❤️

Vilken dag är Samhain?

 
 

Sommarek
10/26/15, 10:07 AM
#11

#10 Det är nu på lördag.  :)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

tlover
10/10/16, 8:53 AM
#12

Nyfiken i en strut undrar. När man dukar till dom döda dukar man "bara" till de nära som dött under året (som man i kyrkan tänder ett ljus för den/de som dött under året) eller är det även för folk som dött tidigare år?

l'm back

Sommarek
10/10/16, 9:21 AM
#13

#12 Jag tror det är olika. Har man många närstående som gått bort kan det ju kanske bli lite ohållbart att duka till alla hela tiden, och då är det praktiskt att "bara" duka till de som gått bort under året. Det finns ju inga måsten.  ;)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Annons:
tlover
10/10/16, 9:54 AM
#14

#13 Okej, tack.

Vet man var det där att duka fram till dom döda kommer från? Är det av det där förkristna att ställa fram soul food (som sen blev trick or treat) eller har det med ljusen som tänds på alla helgona eller en kombo eller inget alls?

l'm back

Sommarek
10/10/16, 10:08 AM
#15

Det har nog alltid funnits med, vad jag vet. Det finns en del spekulationer och källor på det om du kikar på den engelska Wikipedia-artikeln (under "Historic customs").

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Jessiweh
10/22/16, 10:26 AM
#16

hej! 
jag undrar vilka kryddor/örter som kan förknippas med samhain?

Sommarek
10/22/16, 3:25 PM
#17

Pumpa är ju givet, men även sådant som man normalt förknippar med den mörkare tiden på året, som kanel och muskotnöt. Nötter av alla slag (det är ju den sista skördehögtiden). Vad gäller örter skulle jag vilja säga sådana som används för divination; många använder gråbo och malört, men även alruna.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Upp till toppen
Annons: