Högtider

Yule

2015-12-18 13:24 #0 av: Sommarek

Firande av ljusets återkomst återfinns i många kulturer och religioner. Inom wicca är Yule, eller helt enkelt jul, högtiden för god mat, familj och levande ljus.

Vad är det?
Jul är kanske den av högtiderna som kan spåras längst tillbaka i tiden. Det är såklart svårt att säga exakt hur gammal traditionen är, men den kan åtminstone spåras tillbaka till tiden för asatron genom några av Odens namn, jólnir, den juliga, eller jólfaðr, julfadern. De tidiga germanska kalendrarna kallade även två av sina månader Ærra Jéola (före jul)/Jiuli och Æftera Jéola (efter jul). Julen är nog den av de hedniska högtiderna som “lånat ut” flest aspekter till andra religioner, framför allt de kristna: julgranen, julskinkan, Lucia, jultomten, järnek, julkransar, misteln, julbocken och till och med Jesusbarnet är exempel på sådant som var hedniskt från början men som sedan övertogs av den dominerande religionen.
 

Vad gör man?
Vid jul/midvinter firar man att årets längsta natt infaller och att ljuset sedan vänder åter. Ljusbärerskan Lucia är ett exempel på detta och förknippades tidigare med midvinter.
Eftersom julen är så hednisk i sig själv kan hedningars firande av den likna andras nästan till förväxling, vanligtvis med undantag av Jesusbarnet och julkrubbor. Många pyntar med rött, grönt, granar och allsköns glitter. Några har anammat traditionen med att bränna en julstock eller julklabbe över natten för att "hjälpa” ljuset att återvända. Andra använder sig av, och kanske dramatiserar, den keltiska myten om bröderna Ekkonungen (sommar) och Järnekskonungen (vinter) som strider två gånger om året. Vid jul vinner Ekkonungen och ljus och värme börjar åter härska. En del hedningar lägger också en stor del av firandet på att hjälpa andra som kanske har det svårt med pengar eller sällskap i juletider.

 

Symboler

Järnek, mistel, solsymboler, bockar, rött, grönt, ljus, julgran.  

Kuriosa

Till och med i språket kan man ana vart julen kommer ifrån – jämför engelskans ”birth of the Sun” och ”birth of the son”, som kristendomen gjort det till.

Musiktips: Lisa Thiel – Yule (Winter Solstice Song) https://www.youtube.com/watch?v=h0Xz5w-Sr5g

Jethro Tull - Ring out Solstice Bells https://www.youtube.com/watch?v=w3woM079L_4


(Bild av den underbara Briar.)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2015-12-22 22:34 #1 av: fridelfina

Berätta mer om julklabbe, julstock!
Hur gör man?

   
Anmäl
2015-12-23 08:54 #2 av: Sommarek

#1 Det är en stor vedklabbe som man låter brinna över natten. Ursprungligen var det ett helt träd (!) man tände eld på, med änden av trädet inne i eldstaden och resten utanför. Enligt traditionen ska den tändas med rester av förra årets stock, och av någon med rena händer.

Nuförtiden är det väl inte så många som har en eldstad, men somliga gör till exempel ljusstakar av trädklabbar och löser problemet på så sätt istället.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.