Högtider

Imbolc

2016-01-20 13:45 #0 av: Sommarek

Bered en säng för Gudinnan! Imbolc står för dörren. Gudinnan har återhämtat sig efter födseln, och guden är ung och nyfiken, vilket märks på att dagarna blir allt längre. Här i Sverige är det mestadels kallt och snötäckt ännu, men under snön kryper snödropparna långsamt fram, och livet vänder åter så sakteliga.

Vad är det?
Imbolc eller Imbolg sägs komma från flera olika gamla uttryck som alla har något med vår och nytt liv att göra; ”i magen”, ”knoppande”, ”mjölk” eller ”att rena sig”.
Imbolc är även den en förkristen högtid dedikerad till den keltiska gudinnan Brigid (”den upphöjda”), som senare blivit till den kristna Kyndelsmässan eller ”Saint Brigid’s Day”. Brigid sägs vara dotter till Dagda och en av gudinnan Danus folk och förknippas med smide, poesi, medicin, konst, ormar, boskap och den annalkande våren, bland annat. Det har tidigare varit tradition att bland annat förbereda en säng för Brigid, samt lämna mat och dryck åt henne så att hon skulle besöka och välsigna ens hem. Kläder hängdes ut på linor för att även de välsignas, och man antog att hon även välsignade ens boskap.
(https://en.wikipedia.org/wiki/Imbolc)

Vad gör man?
Det har tidigare varit tradition att göra en Brigid-docka, som bars från hem till hem för att välsigna dem. Man gjorde även Brigid-kors, något som lever kvar än idag hos moderna hedningar. Dessa placeras sedan över dörrar och fönster för att välsigna och beskydda hemmet. Då Brigid även associeras med bland annat eldar är det vanligt att man använder eld eller ljus i en ritual där man ”fördriver” vintern och välkomnar våren åter: många tänder ljus i sina fönster strax efter solnedgång eller bär en krona av ljus på huvudet (ja, Brigid är föregångaren till Lucia). Många passar även på att skapa sådant som man kanske behöver under det kommande året då Brigid är hantverkets skyddsgudinna. Mat som är typisk för högtiden är rätter baserade på mjölk, och sådant som knoppar tidigt – kryddstark mat till solens ära som en curry med olika slags lökar, till exempel.
Imbolc anses också vara en bra tid för att utöva divination.

Symboler
Brigid-kors, smältande snö, snödroppar, vitt/grönt, eldar/facklor/ljus.

Kuriosa

På Irland var det tradition att låta en familjemedlem spela Brigid. Han eller hon fick gå runt huset tre gånger bärandes på vass, och knacka på dörren. Tredje gången öppnades den, och ”gudinnan” bjöds in i huset till en varm säng och mat och dryck.

Musiktips
Lisa Thiel - Imbolc (Candlemas)
Kellianna - Brighid


(Illustration: Detta är en av mina favoritbilder, men jag lyckas aldrig hitta vem som har gjort den. Tipsa gärna om ni vet!)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2016-01-21 18:36 #1 av: fridelfina

Åh, fin artikel och bild!
Imbolc är väl 2/2, eller?

   
Anmäl
2016-01-21 19:53 #2 av: BabyDragon

En av mina favoriter. Tack för en fin artikel =)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.