Högtider

Lughnashad/Lammas

2016-08-01 18:47 #0 av: BabyDragon

Lughnashad är en skördefest som firas 31 Juli till 1 Augusti och är en tid för tacksamhet över det som naturen givit oss i år. En fest för den viktiga del som jordbruket haft och fortfarande har för oss.

Livet i naturen är på sin höjdpunkt. Lithia har passerat och vi märker redan att nätterna blivit längre. En underbar paus under varma dagar men påminner även om att årshjulet fortsätter snurra. På en del ställen har vissa löv börjat ändra färg men mycket av värmen finns fortfarande kvar att njuta av.

Guden är i sin aspekt döende. Han har offrat sig för att ge en riklig skört för att naturen ska få leva och Gudinnan är åter havande med honom. Det kallas även för brödmässa då man bakar bröd som offras och äts för att hedra hans offer, gärna i form av en brödgubbe.

På många ställen firas det än idag till Guden Lughs ära. En solgud som även ses som en av många talanger. Han kunde enligt legenden många hantverk, yrken och även magiker enligt vissa. På Irland färdas många till höga kullar och berg för att fira och det hålls även hantverksmässor och små atletiska tävlingar till hans fostermors Tailtins ära.

Den är tillsammans med Beltane den mest populära tiden för handfästning.

För att fira finns det mycket man kan göra. Baka bröd, skörda det du odlat eller från skogen, välsignelser av nära och kära, måltid av säsongens grödor, vandra i naturen, tävlingar, göra en gubbe att offra i elden tillsammans med alla negativa tankar, känslor och vanor. Smycka altaret i klara höst och skördefärger. Läs om Lugh eller andra sol eller jordbruks gudar/gudinnor.

Ta dig tillfället att erkänna de talanger du har, vad du är bra på, komma fram till om det är någon talang du skulle vilja utveckla vidare eller upptäcka en ny. Skapa en ritual till Lugh där du kan be den talangfulle Guden om lite hjälp på vägen.

Men framför allt, se dig omkring och upptäck allt det du har, uppskatta det och dem och dig.

Anmäl
2016-08-29 14:19 #1 av: Ghosthunter

Tack, det var en intressant och välskriven artikel!Glad

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2016-08-30 20:12 #2 av: BabyDragon

Tack =)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.