Magi, ritualer och elementen

Att tänka på innan man går med i ett coven

2016-12-13 10:19 #0 av: Sommarek

Att vara med i ett coven är, och ska vara, roligt. Du får umgås med likasinnade som (förhoppningsvis) blir riktigt goda och nära vänner; du får dela fantastiska ögonblick med andra och du får vara med att utveckla både dig själv och gruppen. Men! Det som jag har märkt att många inte tänker på är att det kräver sin person. För trots att det ska vara ett nöje att vara med så får man också jobba en hel del, både innan och efter man blivit medlem. Därför tänkte jag göra en sammanställning över sådant som många inte verkar tänka på innan de börjar leta efter ett coven i hopp om att det kan vara till hjälp.

Det tar tid. Att vara med i ett coven är en aktivitet som faktiskt kräver mycket av den som är intresserad eller redan medlem. Förutom att fira de åtta sabbaterna ihop firar många coven även olika månfaser, hur många beror på gruppen. Det blir i runda slängar minst 21 sammankomster om året. Sedan finns det många coven som också har andra aktiviteter runt omkring; man kanske har planeringsmöten, eller träffar där man gör pynt till kommande sabbater, eller bara träffas för att umgås utanför de rituella ramarna. Att umgås som grupp är viktigt eftersom ett coven är en mycket intim grupp - inte nödvändigtvis på det sexuella sättet, även om det säkert förekommer, men på grund av att man delar många djupa upplevelser och i en ritual kanske uttrycker sig på ett mer innerligt och högtidligt sätt än vad man gör till vardags – och då måste man känna de andra deltagarna väl så att man känner sig bekväm med att göra detta och inte känner att det är obehagligt eller pinsamt. Om inte man har den tiden kanske det inte är läge att gå med i ett coven just nu. I vårt coven prioriterar vi till exempel familj och jobb före covenet, och kan man inte hinna med ett coven för att dessa tar upp all ens tid, så får covenet vänta. Det ska inte vara ett stressmoment eller kännas som ett tvång. Likadant om du bor många timmars körväg ifrån resten av gruppen – fråga dig själv om du tror att det håller i längden.
Av samma anledning kan man inte heller kontakta ett coven och kräva att få vara med på ritualer och möten nu, genast (jo, det har hänt) – det är många olika viljor och personligheter som ska samsas, och du vet inte vilka som finns i gruppen du kräver medlemskap i, om era traditioner och föreställningar passar ihop, eller ens om du själv funkar ihop med dem.
Det är såklart också delvis därför som tumregeln om ”ett år och en dag” finns. På ett år har du hunnit fira alla högtider ihop med den nya gruppen, men också förhoppningsvis haft tid på dig att inte bara lära känna de andra, men också känna efter om du vill fortsätta och om du har tiden som krävs. Man kan se det lite som en form av praktik, som ger dig en aning om vilken väg du vill gå i framtiden.

Man förändras. Med lite tur. Det är såklart inte så att hela din personlighet ska göras om (såvida du inte själv är trött på den…), men i ett coven där arbetsfördelningen är någorlunda jämn kan det absolut hända att du får uppgifter som gör att du utvecklas och kanske får prova saker du tycker/tror är läskiga. Att tala inför andra är ju till exempel något som många tycker är obekvämt, men i ett coven går det inte att komma ifrån. Likaså kanske man kan tycka att det är lite pinsamt att uttrycka sig rituellt; att använda språk som kanske är lite mer högtravande än vanligt, eller bara mer personligt; eller att gestikulera och rita pentagram i luften… you name it.

 

Man får ansvar. Wicca är inte religionen där en talar och de andra lyssnar. Som covenmedlem förväntas du själv delta i och bidra till ritualen – naturligtvis på en nivå som känns bra för dig själv. Ibland kan det vara så enkelt som att tända ett ljus, ibland kan det vara att hålla i en åkallan. Du har också ett ansvar utanför rituellt rum, nämligen att informera ditt coven om du inte kan vara med en dag, eller om du blir sen. Småsaker kan man tycka, men det finns faktiskt folk som inte tänker på detta.

 

Så, för att summera – det är roligt att vara med i ett coven. Är det tidskrävande? Ja. Tar det energi? Absolut. Men är det värt det? Ingen tvekan.Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2018-04-01 19:55 #1 av: esoteran

Mycket nyfiken och lite intresserad. Vart håller du till.? vart finns grupper.? är det alla åldrar i en grupp...Nyfiken på många saker. Men mest kontakt och rent praktiskt komma hälsa på vara med och så.:=) 

Anmäl
2018-04-02 00:41 #2 av: Sommarek

Jag håller till i Malmö-området. Det finns en handfull coven som är öppna med sin existens; wicca.nu har en lista över de som är offentliga.

Inget seriöst coven tar in medlemmar under 18 - även det finns det en bra förklaring till på sidan ovan. Att ”hälsa på” kan nog bli svårt om det är vid ritualer du tänker på; det är få som tillåter främmande vid sina ritualer. Att snacka med medlemmarna går såklart oftast bra. :)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.