Allmänt

Fanatism (varning för surt inlägg)

2016-11-04 11:14 #0 av: Sommarek

Jag brukar inte skapa inlägg bara för att gnälla här på iFokus, men den här veckan har mitt tålamod verkligen trutit på folk av vissa trosinriktningar. Både här och på Facebook har jag diskuterat med folk som är komplett vattentäta mot allt vad fakta och förnuft heter. Varken historia, aktuell forskning eller vanligt sunt förnuft funkar på sådana här människor; de "vet" ändå att de har rätt, fast det enda de kan presentera i form av argument är åsikter. Det är inte helt olikt att föra en diskussion med SD-svansen; fakta kvittar i jämförelse med ens egna åsikter, och alla som inte håller med är uppenbarligen förtappade eller dumma i huvudet.

Här på iFokus ser jag nästan dagligen folk som ber om hjälp med något och som får sliskiga religiösa budskap istället, för att den som svarar antar att alla funkar precis som hen och är hur ivriga som helst att bjuda in "Jesus" i sina liv.

Jag tappar tålamodet. Hur kan 2000-talet har blivit faktaresistensens era? Och vad är det som får somliga människor att bli så fanatiska i sin världsåskådning att de inte kan granska saker och inse att de haft fel? Jag har letat ett tag efter studier på varför fanatism är så utbredd i t.ex. somliga religioner men knappt närvarande alls i andra, men inte lyckats hitta något bra. Några tips?

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2016-11-04 16:36 #2 av: Sommarek

#1  Jag hoppas verkligen att du skämtar nu.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2016-11-04 18:17 #3 av: [Loet]

Japp Skrattar

Anmäl
2016-11-04 19:13 #4 av: Sommarek

Bra, då kan du radera ditt eget inlägg.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2016-11-05 14:57 #5 av: scheindel

jag tycker faktaresistens som du kallar det har blivit ett generellt problem, inte bara när det gäller religion och vissa politiska åskådningar. tycker över huvud taget att det finns en ökande tendens att avfärda saker som är vetenskapligt väl underbyggda till förmån för all möjlig humbug. många verkar inte ens ha en grundläggande förståelse för vad den vetenskapliga processen innebär och likställer vetenskapliga resultat med tyckande. andra avfärdar i princip all vetenskap för att de tror att alltihop är nån sorts konspiration av jag vet inte, regeringen eller big pharma eller livsmedelsverket eller "etablissemanget", för att undanhålla "sanningen" från befolkningen. 

visst, vetenskaplig forskning har sina brister, men det betyder inte att man kan ignorera resultaten helt och hållet. vetenskapen är långt mer tillförlitlig än självutnämnda experter, tyckare, säljare av mirakellösningar eller att "det hände med en vän till en vän till en vän" (eller ens "det hände mig")Anmäl
2016-11-07 08:43 #6 av: Sommarek

#5 Det vanligaste är väl att folk är helt övertygade om att fakta som inte stämmer med deras världsbild tagits fram av "meningsmotståndarna", eftersom att de skulle kunna ha fel själva tydligen är otänkbart.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.