Högtider

Beltane

2017-04-12 11:04 #0 av: Sommarek

Nu tänds eldarna! Beltane, ”den klara elden”, närmar sig, och världen som har legat under sitt vintertäcke har börjat vakna och fyllas av blommor, knoppar och djurungar. I många länder i Europa tände man förr stora eldar för att välkomna solen åter och för att ”rena” både sig själv och sin boskap efter en lång, innestängd vinter. Liksom vid Samhain är slöjan mellan världarna tunn och allt är möjligt.

Vad är det?
Beltane är början på det keltiska sommarhalvåret och en tid då man röjer och vårstädar och gör sig av med allt man samlat på sig i onödan under vintern, såväl fysiskt som mentalt. Majstången sätts i jorden som en symbol för Gudinnan och Gudens förening och dess löfte om kommande livskraft.

Vad gör man?
Många firar denna högtid med en symbolisk version av Den Stora Riten, den mytiska händelse där Guden och Gudinnan förenas och skapar nytt liv. Att använda stav/bägare, gräva ner en majstång eller plantera ett träd är exempel på hur man kan illustrera deras förening. Man hoppar också gärna över eldar och firar med sång, dans och god mat för att fira att livet vänder åter. Somliga kanske väljer att illustrera kampen mellan Ekkonungen och Järnekskonungen, där Ekkonungen segrar med sin ungdom och livskraft, eller väljer en Majdrottning som symbol för den unga, fertila Gudinnan. Den som vill knyter långa, färgglada band i ett träd, med önskningar för året som kommer.

Symboler
Majstång, Green Man, stav/athame och bägare, Majdrottningen, eld, hagtorn, björk och rönn.

Kuriosa
I Edinburgh hålls sedan 1988 en eldfestival varje Beltane. Tanken med arrangemanget var att återuppliva de gamla sederna med majbrasor, men också att skapa en känsla av gemenskap och uppmärksamma årstidernas cykliska natur.

Musiktips
Huron Beltane Fire Dance, Loreena McKennit: https://www.youtube.com/watch?v=NW2tYM2LZik
Jaiya, Beltane Night: https://www.youtube.com/watch?v=39Dj0Iu3qFw


Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2019-05-21 09:33 #1 av: BabyDragon

Är bara jag nyfiken på burkarna i bilden? Skrattar

Anmäl
2019-05-22 18:58 #2 av: Sommarek

Jag tänker att det kanske kan vara källvatten som hängt upp för att "renas" i solen. Vatten som man samlade på Beltane skulle tydligen ha lite extra "oomp".

Eller så är de bara till pynt på just denna bilden, vem vet?  ;)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2019-05-24 14:00 #3 av: BabyDragon

#2 Ja nu när du säger det ser jag ju att det är någon vätska i Glad Då kan det ju absolut vara det. Fint är det iaf.

Anmäl
2019-05-27 10:05 #4 av: Sommarek

Det är jättevackert. Jag önskar att jag hade ett träd att hänga såna i - men ett är för högt och de två andra för unga.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.