Etikettallmänt-om-wicca
Läst 9050 ggr
Sommarek
2015-07-20, 13:19

Intervjua en wiccan till skolarbetet?

Det händer ganska ofta att vi får frågor här på Wicca Ifokus från studenter och liknande som skriver uppsatser om wicca och som gärna vill ha kontakt med en wiccan för att kunna ställa frågor om allt mellan himmel och jord. Detta brukar ofta vara en trevlig upplevelse för alla inblandade, men det finns ett par saker som jag tycker man ska tänka på när man ber folk lägga ner sin tid på att hjälpa en, därav denna artikel. Du som vill be om hjälp med skolarbete eller liknande, läs gärna detta först.

1. Läs på. Många, ofta yngre, studenter, ställer gärna frågor om wiccas tillkomst och dess grundläggande principer. Allt detta finns redan tillgängligt på nätet – det enda man behöver göra är att googla. Att be någon i princip skriva hela uppsatsen åt en är inte okej, och dessutom borde man, om man bestämt sig för att man vill skriva om just wicca, redan ha en liten aning om vad religionen handlar om eftersom man fattat intresse för den till att börja med. Att veta lite om det man skriver om leder oss också till nästa punkt:

2. Gör frågorna personliga. Om du läst på lite grann så vet du att wicca är en religion utan heliga skrifter som talar om för oss vad vi ska tycka och vad som är rätt eller fel. Alltså kan man inte säga att alla wiccaner överallt tycker si eller så om en viss fråga, som vegetarianism eller homosexualitet. Det är som att fråga ”vad tycker precis alla 20-åringar /snickare/punkare i hela världen om det här ämnet?" Man brukar säga att till varje fråga ställd till en wiccan finns det lika många svar som det finns wiccaner, och det är inte långt ifrån sanningen. Överlag är de flesta wiccaner måna om saker som vår hur vår omvärld har det och att mänskliga rättigheter efterlevs, men det finns alltid undantag.

3. Tänk igenom dina frågor. Jag har ibland fått frågor som ”hur ser ni på samhället”, vilket är en otroligt bred fråga eftersom det innefattar saker som politik, sjukvård, skola, uppfostran, feminism, arbetsmiljö… ja, du ser ju själv. Försök hellre dela upp en sådan stor fråga i många små, annars blir den omöjlig att besvara. 

4. Hör av dig! Vare sig det bara handlar om ett tack, en chans för den du intervjuat att gå igenom sina svar en sista gång eller att faktiskt få en kopia av den färdiga uppsatsen så uppskattar folk som har lagt ner sin tid på att hjälpa dig att du hör av dig. Jag vet inte hur många gånger jag lagt ner stor möda på att skriva långa, ingående texter till folk som sedan, när de väl fått sina svar, inte hör av sig igen. Att tacka för hjälpen hör till vanligt hyfs. Det uppskattas också om du, när du ombetts att förtydliga en fråga, hör av dig igen med en förklaring så att du faktiskt kan få ett bra svar. 

5. Du kommer aldrig att få reda på exakt hur en wiccan, vare sig hen tillhör ett coven eller är solitär, utför sina ritualer. En ritual är oftast mycket privat och intim för de deltagande, och därför delar man inte med sig av sina upplevelser till utomstående som man inte känner. Visst kan man säga att vi vid midvinter (för att ta ett exempel) firar att ljuset vänder åter och att vi gör det genom att låta två medlemmar klä ut sig till Ljus och Mörker som slåss mot varandra och där Ljus vinner – men precis hur vi gör eller vad som sägs är till enbart för de medverkande. Det här är mest för att spara tid åt dig som sitter och funderar på detta och som gärna vill fråga.  

Detta är det som jag själv omedelbart tycker kan vara bra att ha i åtanke – de som vill får gärna fylla på i kommentarerna. Jag hoppas att detta kan bli användbart både för de som gärna vill hitta någon att ställa frågor till och de som ställer upp på att svara.   :)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Silent_Hill
2015-07-21, 15:31
#1

Tummen upp för denna! 👍

Jag brukar få lite då och då pm från personer som är nyfikna och vill ställa frågor om Wicca. Så då var det jättebra att det kom upp en artikel som kan ge lite vägledning åt dom 🙂

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Sommarek
2015-07-21, 20:55
#2

#1 Tack! Jag brukar också gärna ställa upp på att bli intervjuad eller på att svara på frågor. Det kan vara bra att komma ihåg att det är en tvåvägskommunikation.  :)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Sommarek
2016-09-19, 08:28
#3

Så kom då dagen där man fick en drös frågor som "vad tycker alla wiccaner om precis allt", "hur uppkom wicca" och "hur förhåller ni er till samhället", varpå man länkade till artikeln och fick "ja, fast dessa är våra egna frågor" till svar.  🤔
Ibland hjälper det visst inte ens att vara övertydlig.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Sommarek
2019-10-10, 19:44
#4

Sparkar upp denna igen då det verkar vara många uppsatser på gång just nu.  :)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

P.O
P.O 
2020-04-26, 01:24
#5

Fick höra om att man inte ska leka med naturandar och vad är skillnaden på när man leker och när man inte leker?! Är naturandar samma som naturväsen eller helt två olika naturandar och naturväsen?!

Sommarek
2020-05-01, 10:11
#6

#5 Tror kanske din fråga har hamnat i fel tråd?

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Upp till toppen